fbpx

Blog

Biograd Boat Show 2023

Biograd Boat Show 2023: Revolucionarni Bosch alati oduševljavaju posjetitelje!

Biograd Boat Show 2023. službeno je započeo i trajat će sve do 29. listopada! Naš Temperament tim s posebnim entuzijazmom sudjeluje na ovom najvećem srednjeeuropskom nautičkom sajmu. Prvi dan donio je obilje uzbuđenja i prilika za interakciju s posjetiteljima. Naš štand privukao je brojne znatiželjne oči, a a atmosfera na sajmu je zarazna. Što čini našu prisutnost na ovom velikom događanju toliko posebnom? U suradnji s našim dugogodišnjim partnerima iz svjetski renomirane tvrtke Bosch, naš štand na jubilarnom 25. Biograd Boat Show-u 2023. postao je mjesto gdje imate priliku isprobati našu selekciju najnovijih Bosch alata. Upravo je osobno iskustvo najbolji način da se sami uvjerite u sve prednosti revolucionarnih Bosch uređaja. Bez obzira jeste li vlasnik plovila, kapetan ili jednostavno zaljubljenik u morski svijet, Bosch alati su tu da vam pomognu da vaša plovila budu u besprijekornom stanju. Naša stručna ekipa tu je kako bi vam pružila dragocjene smjernice i praktične savjete za odabir, korištenje i održavanje Bosch alata koji će najbolje odgovarati Vašim specifičnim potrebama. Vaša produktivnost i zadovoljstvo su nam prioritet. Ne propustite priliku posjetiti nas na Biograd Boat Showu. Veselimo se vašem dolasku! Vidimo se na sajmu! Vaš Temperament tim

Što nakon ozljede na radu?

Ozljeđivanje na radu predstavlja ozbiljan problem koji utječe na zdravlje i dobrobit radnika širom svijeta. Bez obzira na industriju ili sektor u kojem se obavlja rad, izloženost opasnostima i rizicima na radnom mjestu može imati ozbiljne posljedice po fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih. No, što učiniti kad unatoč svim poduzetim preventivnim radnjama nesreća na radu ipak dogodi? Da bismo na to pitanje odgovorili, najprije vrijedi razjasniti što ozljeda na radu jest, a što nije. Prema važećem Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, ozljede na radu su one ozljede do kojih dolazi tijekom radnog procesa ili tijekom putovanja s mjesta boravka do posla i obratno, i to djelovanjem kemijskih tvari ili pak fizičke odnosno mehaničke sile. U ovu definiciju ne ubraja se ona ozljeda koja je skrivljena neodgovornim ponašanjem radnika. Što to znači? Pod nesavjesna ponašanja radnika ubrajaju se, primjerice, vožnja ili rad pod utjecajem opojnih tvari ili alkohola, fizički sukob na radnom mjestu ili pak namjerno samoozljeđivanje. Također, u ozljede na radu ne svrstavaju se atake kronične bolesti, kao ni urođene ili stečene predispozicije koje mogu rezultirati bolešću.

Što napraviti kad se nesreća na radu dogodi?

Kad se dogodi nesreća na radu, postoje određene procedure kojih se treba pridržavati. U nastavku teksta, istražit ćemo koje korake poduzeti, kako se osigurava zdravstvena skrb i što inspekcija rada može učiniti kako bi osigurala poštivanje zakona i sigurnost zaposlenika.

Medicinska pomoć

Prvo i najvažnije, osoba koja je doživjela ozljedu trebala bi primiti odgovarajuću medicinsku skrb razmjerno težini zadobivene ozljede. To može uključivati pružanje prve pomoći i stabilizaciju ozlijeđene osobe. Ako je ozljeda ozbiljna, potrebno je smjesta pozvati hitnu pomoć. Ozlijeđena osoba proći će kroz medicinsku procjenu kako bi se utvrdilo koliko je ozbiljna ozljeda i koja je terapija potrebna za oporavak. To može uključivati posjete liječnicima, kirurške intervencije ili druge potrebne postupke. Nakon adekvatne sanacije ozljede, zdravstveno stanje ozlijeđene osobe može zahtijevati rehabilitaciju kako bi se vratila na radno mjesto. To uključuje vježbe, terapije i druge postupke koji će pomoći u obnovi funkcionalnosti i smanjenju invaliditeta. Važno je napomenuti da, sukladno čl. 19 Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, HZZO svim osiguranicima plaća cjelokupno liječenje posljedica priznate ozljede na radu. Drugim riječima, u takvim slučajevima čak i osiguranici bez dopunskog zdravstvenog osiguranja ne plaćaju troškove participacije. U slučaju da su troškovi ipak naplaćeni, sugestija je da se podnese zahtjev za refundacijom nadležnom uredu HZZO-a.

Prijava ozljede HZZO-u

Ozljedu je potrebno prijaviti nadležnim tijelima. Ovo je važno iz više razloga: pruža informacije poslodavcu o tome što se dogodilo, pomaže u analizi uzroka ozljede te osigurava poštivanje zakonskih zahtjeva i ostvarivanje prava ozlijeđenog radnika. Vremenski rok unutar kojeg se ozljeda mora prijaviti HZZO-u iznosi 8 dana od događaja, kad je u pitanju lakša ozljeda. No, na stranicama HZZO-a spominje se još jedan rok, i to od 3 godine. Ako za osiguranika u tom vremenskom okviru nije podnesena prijava o ozljedi na radu, on nažalost gubi pravo pokretanja postupka kojim bi navedeni Zavod utvrdio i priznao ozljedu na radu.

Prijava inspekciji rada

Ako je težina ozljede velika ili za posljedicu ima smrtni ishod, poslodavac je, osim HZZO-u, dužan bez odgode podnijeti prijavu i Inspekciji rada pri Državnom inspektoratu. Inspektor tada izlazi na očevid kako bi utvrdio uzroke ozljede i provjerio je li se poslodavac pridržavao sigurnosnih standarda na radu. Ova istraga može uključivati ispitivanje svjedoka, pregled dokumentacije i pregled samog radnog mjesta.

Što ako poslodavac ne želi prijaviti ozljedu?

U situaciji da poslodavac izbjegava surađivati, odnosno ne želi prijaviti ozljedu radnika, to je dužan učiniti liječnik obiteljske medicine na njegov zahtjev ili prema prijedlogu nadležnog liječnika specijalista medicine rada s kojim HZZO ima sklopljen ugovor o provođenju specifične zaštite radnika.  Isto tako, ozljedu na radu može prijaviti i sam osiguranik, ili u slučaju fatalne ozljede, član njegove obitelji.

Kako spriječiti ozljedu na radu?

Nakon ozljede na radu, brza i učinkovita reakcija igra ključnu ulogu u osiguravanju najbolje moguće brige za ozlijeđenu osobu i sprječavanju budućih incidenata. Iako rizik nije uvijek moguće u potpunosti ukloniti, pravilnim mjerama može se značajno reducirati. Ovisno o prirodi radnog mjesta, ta mjera može uključivati obavezno nošenje zaštitne radne opreme. U tom kontekstu, želimo naglasiti važnost kvalitetne i pouzdane zaštitne radne opreme. U Temperamentu ponosno nudimo visokokvalitetnu paletu proizvoda koji uključuju radne rukavice, hlače, majice, jakne, obuću, respiratore, radne kacige, antifone i mnoge druge proizvode koji će vam pomoći osigurati siguran i zaštićen radni okoliš. Našu ponudu možete pogledati ovdje. Vaša sigurnost i dobrobit naša su najviši prioritet. Tu da vam pružimo podršku i rješenja koja će vam pomoći u vašem svakodnevnom radu. Jer - prevencija je ipak najbolji lijek.

Gdje u Zadru kupiti radnu odjeću? Kvaliteta vas čeka u Temperamentu!

"Radna odjeća Zadar", "Gdje kupiti radnu opremu u Zadru?", "Zadar radna roba, gdje?" - vjerojatno vas je pretraživanje upravo ovih pojmova na Googleovoj tražilici dovelo na našu stranicu. E pa, na pravom ste mjestu! U Temperamentovom širokom asortimanu zasigurno ćete pronaći baš ono što vam treba, stoga je vaša potraga uspješno završena. Čestitamo!

Kvaliteta na prvom mjestu

U našu poslovnicu svakodnevno ulaze radnici različitih profila. Svima je zajednička jedna stvar - žele kvalitetu. Bez kompromisa. A kad je riječ o odjeći koju na sebi nose najmanje trećinu dana to, sasvim očekivano, još više dolazi do izražaja. Kad je odjeća prilagodljiva i ne limitira pokrete te kad se u njoj osjeća ugodno, radnik učinkovitije obavlja svoje radne dužnosti. Kvaliteta je stoga ključna stavka koju uzimamo u obzir pri selekciji artikala koje držimo u ponudi. U našoj trgovini pronaći ćete samo pomno odabrane brandove za koje se odlučujemo dosljedno se držeći visokih standarda.

Educirano osoblje Vama na usluzi

Odabir adekvatne radne odjeće uvijek sa sobom nosi i onu individualnu komponentu. Profesionalne potrebe i osobne preferencije svakog pojedinog radnika različite su. U Temperamentu prepoznajemo važnost personaliziranog iskustva kupovine i informiranog odabira. Naša educirana komercijalistica ima široko znanje o specifičnostima radne odjeće u svakoj pojedinoj struci i stoji vam na raspolaganju kako biste našli radnu odjeću baš po svojoj mjeri!

Širok izbor zaštitne radne opreme

Osim zaštitne i radne odjeće, u ponudi imamo i drugu zaštitnu opremu - antifone, respiratore, rukavice, radnu i zaštitnu obuću. S punim povjerenjem možete se pouzdati u naš tim kao svog sigurnog partnera u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu.

Kako do nas?

Nije nas teško pronaći! Nalazimo se u INcentru, na adresi Franka Lisice 42. Naše stručno osoblje pobrinut će se da vaše iskustvo kupovine protekne u ugodnom i profesionalnom ozračju. Za one koji preferiraju online kupovinu ili pak prije posjete žele zaviriti u naš asortiman -  tu je naš webshop! Dođite, čekamo vas!

Zaštitna oprema – tko ju mora koristiti? Evo što kažu propisi!

Neovisno o tome kojim se zanimanjem bavite, vaša sigurnost na radu vrlo je važna. Znači li to da morate koristiti zaštitnu opremu? Tko ju je obavezan koristiti, kada i na koji način, saznat ćemo u nastavku teksta. Pogledajmo što kaže Pravilnik o uporabi osobne zaštitne opreme (OZO): "Poslodavac mora na vlastiti trošak radnicima osigurati ispravnu osobnu zaštitnu opremu, provoditi postupke održavanja, popravaka i zamjene osobne zaštitne opreme te osigurati zadovoljavajuće higijensko stanje opreme." Država je, dakle, poslodavca obavezala da se mora pobrinuti da zaštita i sigurnost svih njegovih radnika budu prioritet. Njegova je zakonska zadaća da pažljivo procijeni sve sigurnosne i zdravstvene rizike. Potom, u skladu s time, dužan je osigurati im adekvatne mjere i zaštitnu opremu kojima se preveniraju moguće štetne posljedice.

Što je to zaštitna oprema?

Osobna zaštitna oprema je sva ona “oprema koju radnik nosi, drži ili na bilo koji drugi način koristi na radu pri obavljanju poslova, tako da ga štiti od jednog ili više izvora opasnosti odnosno štetnosti koji bi mogli ugroziti njegovu sigurnost i zdravlje”, navodi se u Pravilniku o uporabi OZO. Osobnom zaštitnom opremom, kako se nadalje navodi u Pravilniku, također se smatra i svako pomagalo ili dodatak koji štiti radnika od neželjenih posljedica radnih rizika.  No, tko sve treba koristiti osobnu zaštitnu opremu? I ovdje je Zakonodavac prilično jasan. Ako postoje određeni rizici po zdravlje i sigurnost radnika, a koji je ne mogu ukloniti ili umanjiti slijedeći osnovna načela zaštite o radu niti adekvatnom organizacijom rada - korištenje zaštitne opreme je obavezno. To ujedno znači da postoje jasni kriteriji i da poslodavac ne može samoinicijativno "odlučiti" da vam zaštitna oprema nije potrebna.

Radna oprema mora zadovoljiti određene kriterije

Nije svaka radna oprema ujedno i zaštitna oprema. Postoje pravno definirani zahtjevi i norme koje mora ispunjavati, da bi se kao takva mogla definirati. Jedna od najvažnijih stavki koje zaštitna oprema mora ispunjavati jest da ne riskira stvaranje drugog zdravstvenog ili sigurnosnog problema dok prevenira neki drugi. Nadalje, zaštitna oprema uvijek se bira u skladu s uvjetima na radnom mjestu. Što to znači? Električara ona treba zaštititi od strujnog udara, radnika na građevini od ozljeda koje mogu nastati padom ili padom teškog predmeta itd. Zanimljivo je i da Pravilnik izričito navodi da poslodavac treba osigurati opremu koja je ergonomska i u skladu sa zdravstvenim stanjem svakog pojedinog radnika. No, da bi radnik bio zaštićen nije dovoljno samo koristiti opremu. Potrebno je pravilno ju koristiti. Pravilnik stoga nalaže da je poslodavac dužan osigurati osposobljavanje. Ono može uključivati i praktičnu demonstraciju. Poslodavcima je država nametnula ogromnu odgovornost i obavezu. Ipak, vrijedi sagledati i drugu perspektivu. Zaštita i sigurnost radnika na radnom mjestu od izuzetne su važnosti. Radnik kojem je očuvano zdravlje je produktivan radnik. I što je još važnije - sretan i zadovoljan čovjek. Ako ste u potrazi za kvalitetnom i udobnom radnom opremom koja zadovoljava sve standarde i zakonske norme, našu ponudu možete pogledati ovdje.

Zaštitne cipele koje voli i slavni Gerard Butler!

Zaštitne cipele i Gerard Butler u istoj rečenici. Dobro vidiš, ne priviđa ti se. I imamo jako dobre vijesti! Naš Temperament tim s veseljem javlja da u svoj bogat asortiman kvalitetne radne obuće uvodimo sve popularniji brend U-Power. Svaki je radnik itekako svjestan rizika s kojima se svaki dan suočava na poslu. Udarci, proklizavanje, padovi, udari struje, mokra i pothlađena stopala, probijanje oštrih predmeta... Listi zdravstvenih prijetnji gotovo da se ne nazire kraj. Upravo noge koje su zaštićene, koje "dišu" u obući i nemaju žuljeve, jedan su od najvažnijih "alata" koje radnik ima. Radna produktivnost i kvaliteta života izvan posla uvelike ovise o izboru zaštitne obuće. Ne možemo, stoga, dovoljno naglasiti koliko je važno odabrati kvalitetne, prozračne i udobne zaštitne cipele. Kakve sad veze slavni Gerard ima s time? - još uvijek ti nije jasno. Upravo je ovaj poznati glumac internacionalni ambasador branda U-Power. Na svojoj misiji osvještavanja važnosti zaštite zdravlja na radnom mjestu, prepoznao je kvalitetu i vrhunski talijanski dizajn koji nudi ovaj brand. Jer, sigurnost i moda itekako mogu ići ruku pod ruku. A složit ćemo se - ako itko zna išta o modi, onda su to zasigurno naši susjedi na drugoj strani Jadranske obale. Jesmo li vas zainteresirali? Posjetite nas na adresi Franka Lisice 42 u INcentru ili posjeti naš webshop.  

NOVO u Temperamentu: Uveli smo vrhunsku zaštitnu radnu opremu branda Ardon!

Zaštitna oprema važan je saveznik u očuvanju zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu. Zato s ponosom javljamo da smo proširili našu ponudu uvođenjem visokokvalitetne radne odjeće i obuće i zaštitnik dodataka češkog brenda Ardon. Već više od dva desetljeća Ardon je prisutan na tržištu kao vjeran zaštitnik radnika od ozljeda koje im prijete. Stalno unaprjeđivanje i inovacije nit su vodilja ovog renomiranog proizvođača.

Zašto baš Ardon?

Izborom kvalitetne zaštitne opreme, ostatak vašeg dana proći će bez nepotrebnih bolova i dodatnog umora. Razumijemo koliko je bitno da radna obuća i odjeća budu takve da osiguravaju slobodu kretanja i apsolutnu udobnost. Istovremeno, zaštitna oprema treba odgovarati najvišim standardima sigurnosti. I baš zato - Ardon.

Širok asortiman zaštitne opreme i stručna podrška

Neovisno o tome koliko teške uvjete imate na poslu, Ardon ima rješenje za sve vaše potrebe. U Temperamentu stoga u ponudi držimo širok raspon Ardonovih proizvoda. Antifoni, respiratori, radna odjeća i obuća, rukavice - sve što trebate na jednom je mjestu. A kako bi naši dragi klijenti imali idealno iskustvo pri odabiru, na raspolaganju vam stoji naša educirana stručna komercijalistica. Vaša zaštita na radnom mjestu naš je prioritet – baš zato smo odabrali Ardon kao vašeg pouzdanog čuvara. Ne stavljajte svoju sigurnost na čekanje, osigurajte se vrhunskom zaštitnom opremom!

Posjetite naš webshop kako biste istražili našu ponudu zaštitne i radne opreme branda Ardon. Pružamo vam praktično i sigurno iskustvo online kupovine iz udobnosti vlastitog doma, a za one nešto tradicionalnije, koji ipak vole opipati i isprobati prije kupnje – tu smo za vas u našoj poslovnici na adresi Franka Lisice 42, 23000 Zadar.

Foto: Ardon

GOVECS – europski proizvođač za električnu mobilnost!

 

GOVECS je vodeći europski proizvođač za električnu mobilnost! Naši e-skuteri rade na visokokvalitetnim baterijama, inovativnim motorima i pogonskim sklopovima za maksimalnu učinkovitost, uključujući i BOSCH. Sofisticirana, izdržljiva tehnologija, rekuperacija za veću energetsku učinkovitost i visokokvalitetne litij-ionske baterije tako da vaša flota vozi i vozi i vozi...

 

Pozivamo vas na 23. BIOGRAD BOAT SHOW

Predstavljamo vam ICOCAR novu generaciju malih električnih vozila!
ICOCAR električna vozila postaju sve popularnija i dobrodošli su pomagači u raznim namjenama. Iako su izvorno bila namijenjena golf terenima, njihova primjena i popularnost naveliko je prerasla suštinu. Vozila su našla svoju nišu u turizmu, industriji i komunalnim poslovima, te ih možete vidjeti na uskim gradskim ulicama, otocima, puteljcima kampova i turističkih naselja, na sportskim objektima, u zračnim lukama, seoskim gospodarstvima, marinama, u parkovima prirode i lovištima - jednostavno rečeno na svim mjestima gdje je potreban ekološki prihvatljiv, ekonomičan i praktičan način prijevoza. U ponudi imamo modele u različitim konfiguracijama i cjenovnim kategorijama, te smo uz prodaju osigurali i tehničku podršku, servis i rezervne dijelove za sva vozila. Ovim putem zadovoljstvo nam je pozvati Vas na 23. Biograd Boat Show kao dosadašnje ili potencijalne partnere. Ovom prilikom htjeli bismo vam predstaviti najnoviju generaciju malih električnih vozila ICOCAR koja zauzimaju sve veći i važniji dio "tržišnog kolača". Personalizacija, vrhunska tehnologija, garancija usluge i nenadmašen omjer cijene i kvalitete sastojci su recepta za uspjeh koji sadrže naša vozila. Sve eventualne upite, ponude, prezentaciju vozila, demonstraciju prednosti nad konkurencijom ili uspostavu prvog kontakta možemo ostvariti za vrijeme trajanja sajma. Vidimo se na BBS-u!  

BOSCH POWER TOOLS

Trebate li pametno rješenje za različite poslove?

Otkrijte GDX stezaljke i odvijače s dvostrukim držačem! Zaboravite na adaptere, nema potrebe za promjenom alata ako želite bušiti i zatezati vijke. S unutarnjim šesterokutnim drškom od 1/4 '' i kvadratom od 1/2 '' sve to možete učiniti jednim alatom. GDX alati omogućuju brz napredak u radu zahvaljujući velikoj brzini i okretnom momentu s jedne strane i malom i kompaktnom dizajnu s druge strane

Kao dio profesionalni sustava Bosch 18V, alati BITURBO Brushless u potpunosti su kompatibilni sa svim novim i postojećim akumulatorima i punjačima.

– Visokoučinkoviti BITURBO motori bez četkica u kombinaciji s akumulatorima ProCORE18V dosežu maksimalnu snagu do 1800 W

– BITURBO alati su lagani, iznimno kompaktni i zapanjujuće savršene ergonomije
– Alati BITURBO Brushless opremljeni su brojnim pametnim tehnologijama i sigurnosnim značajkama koje jamče siguran, brži i učinkovitiji rad

Nemojte dopustiti da performanse i kvaliteta vise na ravnoteži prilikom odabira dodataka za električni alat - posegnite za najboljim s Boschom.

Bosch pribor za električne alate napravljen je tako da traje i pruža kvalitetne performanse, bez obzira na zadatak.

BOSCH čvrsti mjerni alati preživljavaju i najteže situacije!